Спокійні сімейні вечері: прийоми їжі за системою Монтессорі

Спокійні сімейні вечері: прийоми їжі за системою Монтессорі

Мати спокійні прийоми їжі разом із вашими дітьми виглядає нездійсненною мрією? Ці поради, запозичені із системи Монтессорі можуть допомогти зробити це реальним. (Педагогіка Монтессорі — система педагогічного виховання, запропонована в першій половині XX століття італійським педагогом, ученою і мислителькою Марією Монтессорі.)

Традиційні сімейні вечері разом із малими дітьми можуть бути дуже хаотичними. Якщо ваші діти відмовляються залишатись у своєму кріслі до кінця вечері, наполягають на тому, щоб їсти сидячи у вас на колінах або хочуть їсти тільки макарони з сиром на сніданок, обід і вечерю – знайте, ви не самотні у цих проблемах.

Не хвилюйтесь, є кілька простих шляхів допомогти дітям зрозуміти, як стати учасниками спільних трапез. Ці поради натхненні технікою Монтессорі можуть допомогти вам стати трішки ближчими до сімейних трапез про які ви завжди мріяли.

Ось декілька порад, як зробити спільні прийоми їжі більш приємними

 

1. Залучайте дітей

Залучаючи дітей до процесу приготування чи подачі їжі ви спонукає їх прагнути до  спільного успіху під час самого прийому їжі.

Малі діти хочуть почувати себе частиною спільноти, рівноправними членами сім’ї. Насправді, малюки здебільшого люблять допомагати, навіть незважаючи яким буде завдання.

Одна із причин чому малі діти інколи борються із процесами їжі є у тому, що вони якраз були у якомусь процесі коли їх покликали їсти. Наприклад, будували щось із конструктора або малювали і це було для них дуже важливим. Натомість, якщо перед вечерею вони будуть залучені у допомозі із приготуванням їжі то будуть більш емоційно готові до спільної трапези.

Ось кілька простих шляхів, як навіть ваші найменші діти можуть вам допомогти із приготуванням:

  • Зробити салат: запросіть ваших маленьких кухарів допомогти приготувати салат. Вони можуть рвати велике листя на шматочки починаючи, а з 3-4 років можуть використовувати дитячі ножиці для нарізання зелені.
  • Приготувати стіл до подачі: постарайтесь зберігати дитячий посуд у нижній кухонній тумбі так, щоб діти могли дістати їх самостійно. Покажіть їм як підготувати своє місце за столом для їжі самостійно. Для цього їм може знадобитись спеціальний стільчик-драбина з безпечними обмежувачами для дітей. 
  • Налити води: використовуючи невеликий глечик з кришкою, попросіть вашого малюка наповнити склянки всіх перед вечерею. Покажіть їм як користуватися для цього обома руками, щоб обережно наповнити склянки. Не робіть проблеми із розлитої води, але покажіть як витирати розлиту воду використовуючи серветки чи рушник.
  • Підготувати квіти: зробіть це заздалегідь – підготуйте кілька малих ваз або маленькі баночки з-під соку чи пюре. Ваша дитина також буде потребувати маленькі дитячі ножиці та можливість наповнити баночки водою наприклад за допомогою маленького глечика. Зберіть квіти на вулиці чи купіть букет у магазині. Покажіть дітям як обрізати квіти та формувати їх у букети та попросіть їх поставити вази на стіл, щоб зробити процес прийому їжі ще більш приємним.

2. Встановіть певні обмеження поведінки

Це найскладніша, але, ймовірно, найбільш важлива частина спільних прийомів їжі.

До того як наближається час вечері, кожен вже голодний та втомлений. Інколи ви хочете просто сісти і поїсти без лишніх суперечок. Відверто кажучи, чим швидше ви встановите правила щодо певних меж поведінки під час їжі, тим швидше ці суперечки закінчаться.

Сядьте із вашими дітьми та подумайте пару хвилин про кілька правил під час їжі, що є насправді важливими та занотуйте їх разом. Цей список може враховувати сидіння за столом протягом всієї вечері, спробувати всього, що є на столі потроху, не кидати їжу на підлогу або говорити тільки тихо. Правила визначаєте ви, але важливою частиною є те, що всі домовляються їх дотримуватись. Участь ваших дітей у складанні правил в першу чергу даватиме їм відчуття співтворчості і відповідно вони матимуть більше мотивації дотримуватись їх.

Переконайтесь, що очікування є відповідними до віку ваших дітей. Ви точно можете просити у дітей 3 років сидіти за столом всю вечерю, але ви не можете просити їх сидіти за столом доки доїсть кожен.

Обговорюйте ці правила всією сім’єю перед прийомами їжі. Якщо ваші діти порушили якусь домовленість – нагадайте їм про неї, а тоді скажіть щось на кшталт “Ти вийшов з за столу, а це означає, що ти вже закінчив вечеряти"

Це може здаватись суворим методом, але вам не варто казати це із злісними тоном і потрібно всього кілька таких нагадувань, щоб діти розуміли всю серйозність цих правил. Якщо ви природно хвилюєтесь чи діти не будуть голодні після передчасного завершення вечері, запропонуйте їм корисні снеки за годину чи більше після їжі.

Будьте уважними, щоб самим дотримуватись правил адже діти точно запам’ятають це порушення та будуть вам нагадувати при кожній слушній нагоді. 

3. Починайте вечеряти раніше

Ця остання порада є такою простою, але дуже важливою! Багато сімей часто відтягують час вечері на пізні години, щоб всі точно встигли до цього часу повернутись додому чи завершити свої справи. Але чим більше діти втомлені тим важче їм буде дотримуватись правил.

Якщо ваша дитина втрачає контроль під час вечері, спробуйте починати вечеряти раніше, навіть о 17 годині. Навіть, якщо ви не готові їсти в цей час ви можете посидіти з вашими дітьми і з’їсти щось незначне, а повноцінні вечері із присутністю всіх членів сім’ї влаштовувати на вихідних.

Просто пам’ятайте, що такий космпроміс із часом не буде тривати вічно. Щоденні ритуали спільних вечерь вже скоро стануть реальністю та кожен зможе насолоджжуватись ними тому, що ви збудуєте міцний фундамент особливого значення таких спільних трапез для всієї сім’ї.

Джерело: Крістіна Клемер (Christina Clemer), вчитель у системі Монтессорі та письменниця для інтернет-ресурсу The Tot.



  |