У моєї дитини застуда чи Covid-19?

У моєї дитини застуда чи Covid-19?

У моєї дитини застуда чи Covid-19?

Як зрозуміти симптоми вашої дитини та коли залишитися вдома і робити тестування?

Цього складно уникнути. Восени чи взимку у дітей з’являються температура, нежить або кашель. А можливо – все й одразу.  

За минулі роки такі симптоми не викликали особливої тривоги. Зазвичай, як тільки дитина починає почувати себе краще, вона відразу повертається до школи на навчання. Але тепер батьки змушені задуматись: чи не є ці симптоми ознакою Covid-19? Чи варто залишити дитину вдома? Чи потрібно робити тест? Якщо потрібно, то з якою регулярністю? 

Шкільний сезон розпочався і попереду швидко наближається сезон застуди та грипу, тож батькам потрібно знати як діяти. Саме тому ми запитали трьох педіатрів про те, чи можливо зрозуміти, що симптоми вашої дитини є симптомами Covid-19, і що робити у випадку, якщо ви підозрюєте, що ваша дитина таки захворіла на цей вірус.

Як знати – це Covid-19, грип чи застуда?

Найімовірніше розрізнити їх буде важко. Проблема в тому, що симптоми Covid-19 схожі на безліч інших типових дитячих захворювань, тому відрізнити їх насправді важко. 

«На жаль, немає одного вирізняючого симптому», – розповідає доктор Ева Чанг, педіатр-кардіолог та спеціалістка відділення інтенсивної терапії та реанімації у дитячій лікарні Нью-Йорк Пресвітеріан імені Моргана Стенлі, а також медичному центрі Університету Коламбії. 

Згідно з інформацією Центрів з контролю та профілактики захворювань Сполучених Штатів Америки (С.D.C.), найпоширенішими симптомами Covid-19 у дітей є кашель чи температура, або і те і інше. Лікарі, з якими ми спілкувались, розповіли, що у дітей з позитивним результатом тесту вони часто спостерігали наступні симптоми: температура, діарея або закреп. 

Але вірус у дітей може себе проявити у безліч інших способів. Серед них – втрата смаку чи запаху, біль у животі, головний біль, біль у горлі та утруднене дихання. Деякі з цих симптомів є також симптомами інших захворювань, які поширюються в сезон грипу та застуди (таблиця на сайті C.D.C. демонструє наскільки часто ці симптоми можуть співпадати).

Варто пам’ятати, що «батьки розуміють дитину найкраще» – як каже доктор Мег Фішер, лікарка-педіатр, спеціалістка з інфекційних захворювань та головна лікарка в дитячій лікарні Унтенберг в Медичному центрі Монмаут на Лонг Бренч, Н.Дж. Наприклад, якщо у вашої дитини проявляється алергія в один і той самий час року, тоді доволі впевнено можна припустити, що саме це і є причиною нежитю. Але якщо симптоми вашої дитини відхиляються від звичних, найкраще звернутись до педіатра. 

У деяких дітей не проявляться жодні симптоми. Під час багатоцентрового дослідження 400 госпіталізованих дітей у Франції було з’ясовано, що у 45 відсотків із 22 дітей, у яких був позитивний результат на SARS-Co-2 (вірус, що спричиняє Covid-19), не виявляли жодних симптомів, характерних для Covid-19. Це дає уявлення, скільки приблизно дітей насправді не мають симптомів. Водночас, складно встановити відсоток безсимптомних дітей із загального числа населення через те, що ми не знаємо числа дітей, хворих на Covid-19 – багатьом із них ніколи не робили тест.

Батькам може бути складно відрізнити симптоми Covid-19 від грипу чи застуди, але MIS-C – мультисистемний запальний синдром у дітей, пов’язаний з Covid-19, має чіткіші симптоми та ознаки. Це захворювання, що вражає дітей, зазвичай характеризується такими симптомами: температура 38 або вище, яка не минає; червоний висип та біль у животі разом з діареєю та блювотою. Однак, цей синдром є доволі рідкісним. 

Коли варто залишити дитину вдома? 

Якщо у вашої дитини температура – залишіть її вдома. Ще до пандемії, більшість шкіл вимагало аби діти з температурою перебували вдома – поки температура не впаде і залишатиметься в нормі як мінімум наступні 24 години. 

До пандемії коронавірусу діти часто ходили в школу з тривалою нежиттю або кашлем тому, що симптоми застуди іноді можуть тягнутись тижнями. У більшості шкіл від батьків не очікували та не вважали доцільним залишати дитину вдома на 3 тижні, якщо діти вже почувались достатньо добре аби відвідувати уроки та не мали температури. 

Але як кажуть експерти – цей шкільний рік зовсім інший. 

«Зараз не час вести дитину в школу, коли вона захворіла, навіть якщо це легка застуда, навіть якщо симптоми дуже слабкі, хоч можливо це звучить як дурість. Батькам це справді важко, – розповідає доктор Адам Ратнер, член Комітету Інфекційних захворювань Американської академії педіатрів у дитячій лікарні Гайзенфельд,  N.Y.U. Langone. – Іноді вірус проявляє себе лише легкими симптомами, а діти дуже легко поширюють вірус, навіть при відсутності симптомів. Тому я занепокоєний поширенням вірусу в класі від дітей, у яких симптоми легкі».

Симптоми, за яких гарантовано варто залишатись вдома – це кашель, нежить, чхання, блювота, діарея або біль у животі, незалежно від того є в дитини температура чи ні. 

Як говорить доктор Чанг до теми розвитку захворювання: «Насправді, ми не знаємо, чи температура з’являється спочатку чи вже згодом».

Чи варто робити дитині тест на антитіла?

На думку експертів Американського Товариства фахівців з інфекційних захворювань, тести на антитіла корисні здебільшого не для індивідуальної діагностики, а для досліджень великої кількості населення, аби отримати приблизні дані щодо того, скільки людей перехворіли. Такий тест також не допоможе батькам з’ясувати здатність дитини поширювати вірус. Окрім цього, подібно до дорослих, навіть якщо в дитини позитивний тест на антитіла, не зрозуміло, наскільки ці антитіла захищають та скільки протримається імунітет. 

Однак, цей тест може стати в нагоді для діагностики мультисистемного запального синдрому, тобто MIS-C в дітей. Нові протоколи вказують, що лікарі повинні зробити і тест на Covid-19 і тест на антитіла дітям з підозрою на MIS-C тому, що невідомо через скільки часу від початкової інфекції розпочинається запальний синдром. 

«Більшість дітей, у яких ми спостерігали MIS-C, мали позитивний тест на антитіла, проте не всі», – каже доктор Ратнер. 

Коли та як часто варто робити дитині тест на Сovid-19?

Це залежить від декількох факторів: від встановлених школою правил, від поширення Covid-19 у вашому регіоні та доступності і швидкості проведення тестування. 

Якщо у вашої дитини симптоми у поєднанні з іншими симптомами Covid-19, такими як кашель, нежить чи біль у животі, тоді варто звертатися до педіатра та обговорити можливість проведення тесту. Тестування також справді допомагає уряду зрозуміти, наскільки безпечним є залишати школи відкритими. 

Негативний тест принесе спокій. А якщо тест позитивний – вам потрібно буде негайно повідомити школу та запланувати перебування дитини вдома, на ізоляції від інших як мінімум на 14 діб. 

Якщо у вашому регіоні тест є легкодоступним і ви можете швидко отримати результати – за день чи два – тоді варто зробити дитині тест, навіть якщо симптоми легкі та немає температури. 

«Загальною рекомендацією є дотримуватись запобіжних заходів ще ретельніше в місцях та містах, де спостерігається високий рівень поширення вірусу», – каже доктор Чанг.

Якщо тест негативний, тоді найімовірніше дитина зможе швидко повернутись до школи. Деякі школи можуть навіть вимагати проведення тесту. 

Якщо ви не можете швидко отримати результати тесту, тоді він стає менш корисним. Скажімо, ви чекали 7 днів на результати тесту і він виявився негативним. Ви можете припустити, що дитина точно здорова. А що, як дитина заразилась вірусом впродовж цих семи днів, поки ви чекали на результати?

Чому б не тестувати безсимптомних дітей на Сovid-19?

Лікарі одноголосні в тому, що тестування асимптоматичних дітей з певною регулярністю впродовж року не буде корисним. Окрім цього, в залежності від вашого місця проживання, тестів може бракувати. 

Пам’ятайте – зі слів лікарів, люди можуть мати позитивний тест на Covid-19 ще місяці після перенесеного захворювання, навіть коли вони вже не розповсюджують вірус. Тому якщо у вашої дитини позитивний тест на коронавірус, ви не знатимете, коли саме вона заразилась – хіба б ви робили їй тест щодня, що, на думку N.B.A. є дороговартісною стратегією (усі троє лікарів ствердили, що щоденне тестування дітей є неможливим).

«Ми так прив’язались до ідеї тестування, що людям здається, що воно нас захищає чи створює бульбашку навколо нас, – каже доктор Фішер. – Але якщо ви зробили тест – це лише окремий момент в часі».

Центри з контролю та профілактики інфекційних захворювань США рекомендують безсимптомним особам, що перебували в близькому контакті з  хворою на ковід-19 особою (коли дитина була на відстані 1,5 метри від особи впродовж щонайменше 15 хвилин) самоізолюватись на 14 діб від моменту контакту. 

Доктор Фішер також додає: якщо у вашої дитини немає симптомів, а вона нещодавно мала контакт з хворою на Covid-19 особою і вам хочеться зробити тест – тоді варто почекати приблизно 5 днів перед тим, як зробити тест тому, що вірус може бути ще в інкубаційному періоді. 

Він уточнює: «Я б не робив тест швидше, ніж за 5 днів, оскільки у вас може з’явитись хибне відчуття безпеки та переконання, що ви не заражені – а ви насправді можете бути хворим».

Згідно з протоколами Центру, тестування не є обов’язковим для тих, у кого немає симптомів, навіть якщо ви контактували з хворим. Винятком є «вразливі» категорії населення або за наявності рекомендації від лікаря чи державних/місцевих органів охорони здоров’я. 

Товариство також не рекомендує загальне тестування всіх студентів та шкільного персоналу. У C.D.C. вказують, що наразі не зрозуміло, чи тестування забезпечує додаткове зниження передачі від особи до особи більш, ніж стандартні засоби – такі, як миття рук, носіння маски та зберігання дистанції. Американська Академія педіатрії також з цим погоджується. 

Незалежно від того, наскільки пильними ви є та наскільки обачною є школа – неможливо повністю уникнути ризику інфікування. 

«Ми знаємо – коли діти збираються разом, захворювання будуть поширюватись від дитини до дитини, – каже доктор Фішер.  – Нашою метою є зменшити, а не усунути ризик. Якщо ми поставимо за ціль усунути ризик повністю – ми ніколи не зможемо відкрити школи». 

Джерело: Крістіна Керон для The New York Times

Опубліковано 28 серпня 2020, Оновлено – 4 вересня 2020

 

 



  |  

Більше дописів